Allt om att köpa egen laddbox till din elbil

Elbilar har blivit alltmer populära de senaste åren. Men ett problem många stöter på är självaste laddningen. I princip finns det två alternativ för att ladda din elbil: du kan ladda den via en laddstation eller hemma.

Även om laddningsstationer är praktiska så måste du betala för varje laddning och oftast är avståndet till dem en klar nackdel. Således brukar de mest optimala alternativet vara att installera laddbox hemma.

Men bör du tänka på när du ska köpa laddbox och hur kan du installera laddstolpe hemma för din elbil? Det och mycket annat kommer vi svara på i den här korta guiden.

Ladda elbilen via laddbox utomhus eller eluttag?

Det bästa alternativet är att installera en egen laddbox utomhus. Men vid dessa installationer är det viktigt att du får hjälp av en behörig elinstallatör eftersom det är ett relativt omfattande ingrepp där saker som väderförhållanden och dragning av elledningar har en stor inverkan.

Fördelarna med egen laddbox utomhus:

  • Du kan ladda med större effekt – och därmed – snabbare.
  • Du kan ladda säkrare eftersom laddningsboxen kommunicerar eventuella fel och avslutar laddningen när batteriet är fulladdad.
  • Laddningsboxarna uppfyller oftast kraven för laddning av elfordon, har en egen säkring och DC- skydd.

Ett annat alternativ är att ladda elbilen via exempelvis ett eluttag. Detta är ett avsevärt billigare, men det är egentligen inte att rekommendera för att:

  • Vägguttag är inte utformade att tåla hög belastning under lång tid. Detta kan innebära en brandrisk.
  • Vägguttag har vanligtvis inte en dedikerad säkring. Vid överbelastning kan tiden det tar att ladda bilen bli oförutsägbar.

Välj rätt laddningslösningar för din elbil

När det kommer till att köpa laddbox bör du välja en produkt som är framtidssäkrad och funktionell. I detta sammanhang är halo charge amps en av de bättre på marknaden. Dels passar den perfekt i privata garage/carport/uppfart och är lättare att installera eftersom den enbart kräver jordfelsbrytare typ A vid installationen. Kontakta din elektriker Stockholm för att installera laddbox hemma!